Blog

1IMG_2277_0.jpgJan Heideman is al 20 jaar barbier met een eigen scheersalon in Haarlem. Hij mag zeg met recht "meesterbarbier" noemen. Misschien is hij wel de enige barbier in West-Europa die zich deze titel mag toeëigenen dankzij zijn bijzondere opleiding in Italië, waar hij alle kneepjes van het vak leerde van de bekende Italiaanse scheermeester Pasquale Capone. We konden ons geen betere expert voorstellen om ons de nieuwste barbering trends toe te lichten.

Als barbier houdt Jan mijzelf uitsluitend bezig met scheren, baarden en huidverzorging light. Dat laatste houdt in dat wij de huid van mannen verzorgen met standaard scheer- en huidproducten. Als barbiers helpen we mannen met het dagelijkse onderhoud van hun huid en geven we hen ook advies mee. Zien we dat het om eenecht problematisch huid gaat, dan verwijzen  we door naar een bevoegde huidspecialist of arts.

Verwen je huid

De allerbelangrijkste trend momenteel is dat huidverzorging voor mannnne weer mag. De moderne man is een actieve man en zijn huid krijgt heel wat te verwerken. Behalve stress, denken we dan aan sport in de buitenlucht, aan motorrijders, aan zeilers en ga zo maar door. Ook bij mannen die beroepshalve veel tijd buiten doorbrengen, lijdt de huid onder de elementen, terwijl de rest van het lichaam bedekt en dus goed beschermd is.

Het idee dat een man zich enkel snel en bruut mag scheren, is al langer totaal verouderd. Echte mannen weten ondertussen hoe prettig een professionele scheerbeurt en een goede huidverzorging is. Een stoer beroep is geen excuus meer om onverzorgd te zijn. Vele mannen hebben hun eerste ervaring met mannelijke huidverwenning of scheerbeurt in het buitenland of op vakantie. Gelukkig kan je dezelfde aangename diensten vandaag de dag ook dichter bij huis vinden.

Barbier-0087.jpgMooie snor, mooie baard

Naast het verzorgen van het gelaat is er tegenwoordig meer aandacht voor mooie baarden en snorren. In de jaren '60 gold de baard nog als een teken van protest, als een symbool dat je ervoor koos een "flower child" te zijn. Vandaag is een baard een duidelijke uiting van maturiteit, viriliteit en masculiniteit. Daarom zie je vaak mannen die een verzorgde baard combineren met heel kort haar.

In het verleden hadden baarden iets onverzorgds, iets slordigs. Men spreekt daarbij soms van "zwerversbaarden", maar dat is nu absoluut niet meer het geval: de baard is een statussymbool en moet dus ook goed verzorgd en onderhouden worden, bij voorkeur door een gespecialiseerde barbier. Daar horen natuurlijk ook de juiste producten bij, zoals bij voorbeeld de baardolie van Tabac Original. Die is makkelijk te doseren, niet te vet en biedt een goede verzorging voor je baardharen.

Op het vlak van de snorren kijken vooral jongere mannen naar puntsnorretjes. Deze kleinere en elegante snorretjes worden de grote snorrentrend voor het komende jaar.

Verzorging

De baard en snor hebben uiteraard onderhoud nodig en daarvoor zijn vandaag de dag tal van producten en merken beschikbaar. Zelf werkt Jan graag met de producten van Tabac. Naast de oude vertrouwde lijn  Tabac Original met zijn unieke vintage uitstraling,  is er nu ook een moderne variant van beschikbaar Tabac Gentle Men’s care! Met name de aftershave balm vindt hij een fantastisch product: "het is zo vlot en handig in gebruik dat ik het ook meeneem als ik op locatie ga werken of barbering demonstraties doe op een event," aldus Jan. Deze balm isimmers alcoholvrij en prikt niet na het scheren. Dit iqs trouwens typisch voor de nieuwste mannenproducten in het algemeen: de agressieve ingrediënten zoals alcohol worden vermeden. De nieuwe trend neemt ook afscheid van de wat agressievere aftershaves die behoorlijk kunnen pikken op de vers geschoren huid.

Tabac-1.jpg

Klassieke scheerzeep

Iedereen kent de spuitbussen met schuimende scheerzeep, maar Jan kiest voor de klassieke Tabac scheercrème vers uit de tube. Niet alleen is deze verpakking erg hygiënischen praktisch, maar de zeep zelf geurt zo geweldig. De kwaliteit van deze scheercrème is zo hoog dat Jan hem op zowat álle events in heel Europa standaard gebruikt, ook wanneer hij redelijk “verwende” cliënten onder zijn scheermes krijgt. Het gevolg is dat vele celebrities ondertussen ook zelf deze scheercrème thuis op de badkamerplank hebben staan!

Synthetische scheerkwasten

Vroeger zei men altijd dat je je enkel goed kon scheren, als je een scheerkwast uit dassenhaar hanteerde. Andere borstel zouden de zeep niet goed doen opschuimen of de huid irriteren. Tegenwoordig komen er steeds betere synthetische borstels op de markt. Zelfs dure luxe-scheerkwasten werken steeds vaker met synthetische haren zijn bij deze nieuwe zeer luxe scheerkwasten, omdat die toch een aantal belangrijke voordelen hebben. Synthetische haren nemen geen water op en zijn daardoor efficiënter en hygiënischer. Bovendien zijn ze diervriendelijk en duurzaam. En als je dn ziet hoe goed je er de scheerzeep mee kunt opschuimen, dan ben je helemaal verkocht!

 

Wil je graag eens een scheerbeurt van Jan Heideman meemaken (en we kunnen je vertellen dat het echt een belevenis is!) dan moet je in Haarlem zijn, in zijn Scheersalon De Scheerzaak. Die ligt aan de Spaarnwouderstraat 72. Je vindt alle info over jan Heideman en zijn barbiersalon via janheidemanmeesterbarbier.nl