Bescherm je huid voor de lentezon | KREATOS

Blog

De wintermaanden liggen weer achter ons en nu is het wachten op de warme zonnestralen van de zomer. Nu is het die tijd van het jaar dat alles weer wakker wordt. Bloemen en planten steken de kop weer op en de bomen tooien zich in bloesems.


medium_lentezon.jpg

Ook de mensen voelen de lente in hun lichaam. Die dartele rusteloosheid en dat prille gevoel van welbehagen is het resultaat van de eerste lentezon na de duisternis van de korte winterdagen: de zon zorgt er immers voor dat de hoeveelheid serotonine en dopamine in je lichaam toenemen. Wanneer deze toename groot genoeg is, beginnen we ons lekker te voelen, soms zelfs euforisch. In het lentezonnetje krijgen we als het ware met z’n allen een smakelijke cocktail goedgezondheid uitgeschonken door Moeder Natuur.

Je zou dus geneigd zijn van te denken: laat ik snel languit in de zon gaan liggen, dat kan alleen maar positief uitdraaien. Spijtig genoeg moeten we ook van het zonlicht met mate genieten. De media meldt de laatste jaren steeds vaker dat zonnestraling een negatieve uitwerking op onze huid kan hebben. De boosdoeners heten hier UV-A en UV-B. De UV staat voor Ultra-Violet, een soort licht dat we niet met het blote oog niet kunnen waarnemen. UV-A is ondermeer verantwoordelijk voor een versnelde huidveroudering, terwijl UV-B de grote oorzaak achter oppervlakkige zonnebrand is.

Deze info is niet nieuw. Ze is de reden waarom we zonnecrèmes met beschermingsfactor gebruiken, als we op het strand gaan liggen. Maar steeds meer experten en onderzoekers zetten ernstige vraagteken bij al dat smeren. De meeste zonnecrèmes werken immers op basis van chemische zonnefilters die op zichzelf ook schadelijk kunnen zijn voor je huid. Daarbij kunnen de ingrediënten van deze filters in onze huid binnendringen. Daar worden ze opgeslagen en creëren ze verdere nevenwerkingen: ze kunnen onze hormonale huishouding verstoren of allerlei allergies reacties oproepen.

Gevolg is een dilemma: je kan niet zonder zonnebescherming, maar de zonnebescherming zelf brengt schade mee. Wat moet je dan doen?

large_algae.jpgEen toenemend aantal onderzoeken geeft aan dat plantenextracten wel eens de grote oplossing voor dit probleem zouden kunnen zijn. Bepaalde aminozuren die je in algen of plankton vindt, kunnen je tegen UV-A straling beschermen. Wettelijke normen voor deze plantaardige bescherming zijn er eigenlijk nog niet. Bijgevolg zijn er producten op de markt die deze gezonde bescherming bevatten, maar die dat zo niet (mogen) vermelden op de verpakking! Ze beperken zichzelf dan maar tot beschrijvingen als "anti-age", "dna-beschermend", "voorkomt huidveroudering", ...

En wat met de schadelijke gevolgen van UV-B stralen? Daar hebben onderzoekers een heel andere oplossing voor gevonden: de chemische filters die de schadelijke UV-B straling omzetten een onschuldige warmte, worden in een transparant bolletje geplaatst. De bolletjes zijn te klein om met het blote oog gezien te worden, maar groot genoeg om effectief te zijn. Ingekapselde zonnefilters zijn een grote stap voorwaarts in gezonde zonnebescherming.

Let ook op de werkingsduur van je producten. Veel zonnecrèmes zijn na 2 uur uitgewerkt. Als je 's ochtends vroeg een zonnebescherming hebt aangebracht, schiet daar tegen de middag -net wanneer je die bescherming het hardste nodig hebt- niet veel van over! Na de winter, wanneer onze huid zich aangepast had aan de donkere, korte dagen, zijn we in de vroege lente zeker zo kwetsbaar voor zonlicht als tijdens de zomer. Bovendien is dit het seizoen om nog eens te gaan skiën of voor een eerste korte vakantie naar het zuiden. Denk er dan aan om je huid goed en gezond te beschermen. Kijk verder dan de zonnebeschermingsfactor die groot op de verpakking staat. Lees even wat er echt in de crème zit en hoelang hij werkt. Het is een kleine moeite, die een groot effect op je huid kan hebben.

 

ReneNagels-NANNIC.jpgMet dank aan René Nagels van Nannic

René Nagels is de motor achter het Belgische Nannic,  International dat professionele verzorgingen en producten ontwikkelt voor de huid. Wetenschappelijke verzorging, werkzame ingrediënten en een zichtbaar gezonde huid gaan bij Nannic hand in hand. Voorbeeld daarvan is het unieke Nannic UV-Shield, een combi van ingekapselde zonnefilters en algenextracten: zonnebescherming en anti-age verzorging in één verstuifbare oplossing die je tijdens de dag makkelijk weer vernieuwt. 

Als productontwikkelaar staat hij aan het hoofd van de R&D-afdeling van NANNIC International, een Belgische onderneming die zich specialiseerde in de ontwikkeling van trendsettende cosmetica. Op René's palmares staan ondermeer Supersunic (de 1ste zelfbruinende spray), QC DeoShower (1ste afspoelbare deo), de hand sanitizer met crackling gel en natuurlijk de vernevelbare zonnebescherming met ingekapselde zonnefilters. René Nagels ontwikkelde voor Nannic ook een uniek huidverbeteringsprogramma dat zowel in binnen- als buitenland hoge ogen gooit. René's benadering is eigenzinnig, omdat hij ervan overtuigd is dat je betere, gezondere oplossingen kan vinden door het probleem vanuit verschillende benaderingshoeken te bestuderen. Voor Nannic ontwikkelde hij een reeks producten die misschien wel de gezondste voeding voor je huid zijn.  

 www.nannic.be