NATUURLIJKE COSMETICA - zin en onzin | KREATOS

Blog

In modetijdschriften en beauty magazines wordt ontzettend veel geschreven over ‘natuurlijke cosmetica’, maar weten eigenlijk wel wat daarmee bedoeld wordt? En waarom kiezen voor natuurlijke cosmetica?


Natuurlijke cosmetica is niet hetzelfde als natuurlijke schoonheid. Met dit laatste bedoelen we een schoonheid die je als vanzelf door de natuur meegekregen hebt, zonder dat je daar iets voor moet doen. We hebben allemaal wel een natuurlijke troef: opvallende ogen, mooie haren, een stralende glimlach, ieder van ons heeft van Moeder Natuur wel iets cadeau gekregen. Op andere vlakken moeten we de natuur een handje helpen ... Die hulp kan chemisch-industrieel zijn of natuurlijk.

Thoradia-40520-2105647600103691965S425x425Q85.jpgIn de loop van de jaren is cosmetica en verzorging alsmaar chemischer geworden. Vroeger had men geen andere keuze dan beroep doen op natuurproducten. Naarmate wetenschappelijk onderzoek in cosmetica beter werd, ontdekte men hoe men op chemische wijze werkbare stoffen kon maken. Het enige wat telde, was het zichtbaar effect van deze stoffen; over (mogelijk schadelijke) bijwerkingen werd liefst niet gesproken. Een extreem voorbeeld van deze aanpak is de radio-actieve verzorgingsproducten (tandpasta, gezichtscrème en make-up) die in de jaren '30 en '40 op de markt kwam. Als reactie op deze evolutie gingen cosmetica-specialisten op zoek naar vormen van verzorging voor je gezicht en je huid die geen schadelijke effecten had, maar die gezond en natuurlijk was. 

 

naturaloil.jpg

Je huid is immers je grootste orgaan. Als we er even bij stilstaan, beseffen we allemaal dat producten met chemische ingrediënten die de huid afsluiten of haar natuurlijke functies belemmeren, niet gezond kunnen zijn. En toch laten we ons maar al te graag verblinden door het snelle en zichtbare effect van dergelijke producten. Het gevolg is spijtig genoeg dat er nog steeds genoeg producten op de markt zijn, die voor het grootste deel bestaan uit water, chemische producten en een heel klein beetje actieve stoffen. In conventionele cosmetica zitten vaak een heleboel ingrediënten die onze huid kunnen verstikken, ons immuunsysteem verzwakken, irritaties veroorzaken of giftig zijn. En dan zwijgen we nog over de plastic bolletjes die in veel scrubs gebruikt worden. Waarom worden er zoveel schadelijke producten gebruikt? De waarheid is dat deze synthetische ingrediënten makkelijker en goedkoper zijn!  

Natuurlijke cosmetica is in de eerste plaats cosmetica of verzorging die de kracht van natuurlijke niet-synthetische stoffen wil gebruiken. Het idee is dat we de gezonde, verzorgende eigenschappen van natuurproducten kunnen inschakelen in plaats van afhankelijk te zijn van gesynthetiseerde chemicaliën. We gaan dus op zoek naar natuurlijke ingrediënten die vanuit zichzelf werkbare stoffen bevatten. Met deze ingrediënten ontwikkelen we dan volwaardige verzorgingsproducten met een natuurlijke en gezonde werking. Maar je moet wel uitkijken. Niet alle producten die zich "natuurlijk" noemen, zijn dat ook.

 

 

Wanneer je voor natuurlijke cosmetica kiest, heeft Isabelle Ulenaers van SELF volgende tips voor jou:

  1. De term "natuurlijk" is geen beschermde titel – net zoals de term "bio" of "biologisch geteeld". De term "natuurlijk" op een verpakking zegt dus eigenlijk helemaal niets! Van zodra er slechts 1 natuurlijk bestanddeel in het product zit, mag het als ‘natuurlijk’ worden verkocht.  Er zijn maar weinig producten 100 procent natuurlijk! Lees dus goed na op de verpakking of het product in kwestie wel degelijk volledig natuurlijk is!
  2. Met "100% natuurlijke producten" mag men enkel producten beschrijven die totaal geen synthetische toevoegingen hebben! Dit geldt niet alleen voor de werkbare bestanddelen, maar voor alle ingrediënten. Denk maar aan de conserveringsmiddelen, de geur, de gebruikte olie of crèmebasis.
  3. Niet alle producten uit de natuur zijn veilig. Slechts een beperkt aantal ingrediënten hebben duidelijk hun werkzame kracht bewezen! De bekendste werkzame ingrediënten zijn macadamia, shea, argan, cocos en aloe vera. Naarmate er meer en diepgaander onderzoek van natuurlijke stoffen wordt gedaan, breidt deze lijst zich uit. Het belangrijkste is om te onthouden dat best sceptisch blijft, wanneer men plots één of ander plantaardig extract als wondermiddel aanprijst.
  4. De uiteindelijke werkzaamheid van een werkbare stof hangt af van de concentratie in het product én de zuiverheid! Het is logisch dat een crème met 10% werkzame stof meer gaat doen voor je huid dan een crème met slechts 1% van dit ingrediënt. Kijk daarom na op de verpakking of het ingrediënt zuiver is en waar het in de ingrediëntenlijst staat: om een goede werking te hebben, moeten de werkzame ingredienten vooraan of midden in de lijst staan én zuiver zijn!
  5. Laat je niet misleiden door de termen "natuur identiek" en "natuurlijk afgeleid'. Wanneer we spreken over een natuurlijk ingrediënt, dan hebben we het over een stof die je zo in de natuur kan vinden (kokosmelk, argan-olie, natuurlijke bloemenessence, enz.) Als we zo'n natuurlijke stof nemen om die dan verder te bewerken, dan krijgen we een natuurlijk afgeleide stof. Een natuur identieke stof is meestal allesbehalve natuurlijk: het is een synthetische stof die dezelfde werking heeft als een natuurlijke stof: synthetische namaak dus.
  6. Hou er rekening mee dat natuurlijke ingrediënten vaak duurder zijn dan synthetische stoffen. Bijgevolg is een natuurlijk verzorgingsproduct vaak duurder dan een synthetisch product. In de meeste gevallen betekent dit ook dat goedkope producten vol synthetische stoffen zitten. Spijtig genoeg betekent het niet dat dure producten vrij zijn van synthetische ingrediënten. 

 

Uiteindelijk ligt de keuze tussen synthetisch of een natuurlijk cosmetica bij jou. Niet alle synthetische producten zijn schadelijk, maar zeker op langere termijn zijn natuurlijke stoffen beter voor je huid en je gezondheid. Laat je niet misleiden door de reclame. Het vraagt echt niet veel moeite om even te checken hoe "natuurlijk" het product dat je wilt kopen, wel is.

 

Isabelle-SELF.jpgMet dank aan:

ISABELLE ULENAERS studeerde psychologie en psychotherapie. Toen ze geen goede remedie kon vinden tegen de ernstige eczema van haar dochtertje Michelle, ontdekte ze zelf hoeveel productinfo fout, slecht of onvolledig is. Ze stopte haar psychologiedoctoraat en stortte zich helemaal op de studie van skincare. Ze werkte vanuit 2 basisvragen: welke natuurlijke producten hebben echt een bewezen werking en hoe vermijd je schadelijke bijwerkingen?

Na intensieve zelfstudie zette ze haar kennis om in de praktijk met de ontwikkeling van SELF, een 100% natuurlijke productlijn. Elk product uit dit gamma heeft niet alleen een duidelijke werking, maar is op de koop toe gezond en natuurlijk verzorgend.

Kortom, als het product goed genoeg is voor de probleemhuid van Isabelle's dochtertje Michelle, dan is het zeker goed genoeg voor jou! www.naturalself.eu