Shaping Futures met Naima | KREATOS

Blog

Stap mee in het avontuur van Naima bij de begeleiding van Shaping Futures het werelwijde sociale initiatief dat Schwarzkopf Professional in samenwerking met SOS Kinderdorpen opzette. Centraal staat de opleiding van benadeelde jongeren om hen zo de kunde van het haar kappen aan te leren. Schwarzkopf selecteert wereldwijd kappers om in hun naam een intensieve kappersopleiding te verstrekken en bemiddelt om hen achteraf ook daadwerkelijk een job te helpen of een beurs aan te bieden. 


Kreatos trainer Naima

Jaarlijks krijgt een groep jongeren de kans om in Zuid-Afrika te mogen deelnemen aan deze kappersopleiding, deze wordt voornamelijk begeleid door een lokaal trainersteam maar dit jaar kregen ze de hulp van een vrijwilligersteam uit België. Het team wordt uitgenodigd door Schwarzkopf om hun ervaring en kennis te delen met deze jongeren. Dit jaar werd onze kapster / opleider Naïma uit Kreatos Brugge Sint-Kruis uitgenodigd om richting Zuid-Afrika te trekken om enkele Europese haartechnieken aan te leren. Naima vertrok begin mei samen met Loes, Jill en Tom richting Zuid-Afrika voor een leerrijk avontuur en vooral om de droom van deze groep jongeren te doen uitkomen, kapper worden. 

BE-team_0.jpg

 

Dag 1: Kennismaking

Na een vlucht van 11u naar Johannesburg en een taxirit kwamen we s'avonds laat aan in onze guesthouse voor deze week. Een korte nacht was het gevolgd want om 7u30 werden we al aan het ontbijt verwacht. Na enkele telefoontje kwamen we vervolgens met onze chauffeur op de academie aan. Hier werden we zeer gastvrij onthaald door het lokale trainersteam en vervolgens werden we voorgesteld aan de groep van 30 cursisten. 1 voor 1 gemotiveerde jongeren waar we deze week samen intens mee gaan werken om hen enkele kniptechnieken voor Europees haar aan te leren.

Geen tijd te verliezen, meteen er in vliegen! Vandaag de eerste les basic cutting, massieve snit met 1 lengte. Tom legt alles step by step uit in een demo om vervolgens de groep zelf aan het werk te zetten. Naima, Loes en Jill krijgen ieder een groep van 10 studenten om zo de hele middag te oefenen op hun eerste techniek. Theorie onder de knie, enorm gemotiveerd en een open sfeer maken van de eerste dag al een succes. Rond 15u stopt de cursus omdat velen nog ver moeten reizen om terug thuis te geraken. Wij zelf worden uitgenodigd door het lokale team om samen te gaan eten, lekker Zuid-Afrikaans! Na het eten trekken we met z'n vier terug naar de guesthouse waar we de dag doorlopen en ons klaar maken voor de volgende dag.

Dag-1---breed.jpg

Dag 2: Oefening baart kunst

De dag starten we om 9u in de academie waar we de studenten onthalen. De snit van dag 1 wordt herhaald aangezien we hier op verder gaan bouwen gedurende deze week. De hele voormiddag krijgen ze de opdracht de snit opnieuw te oefenen of de oefening van gisteren af te werken. Bij de ene gaat het wat vlotter dan de andere maar dankzij de bijsturing beginnen ze de basis onder de knie te krijgen. Tijd voor lunch, gezellig met de studenten tussen de oefenhoofden genieten van Afrikaans eten. Na de lunch gaan we verder met de techniek van een variant op de massieve snit, schuin achterwaarts. Deze demo wordt gegeven door Jill, gevolgd door een demo van Naima en Tom waarin we de brushtechniek onder handen nemen van deze snit. Nadien vliegt iedereen er in en wordt er gretig geknipt en gebrusht tot de elektriciteit het begeeft en enkel het knippen nog verder kan gaan, typisch Afrika? De dagelijkse gewoonte is afsluiten rond 15u en ook ditmaal voorzien we wat Belgische lekkernijen zoals chocolade en lolly's.

DAg-2_0.jpg

Dag 3: Uitstapje

Vandaag staan we zoals gisteren weer klaar in de academie om de studenten te ontvangen, maar bij aankomst krijgen we het leuke nieuws te horen dat we in de ochtend de buurt van Maboneng gaan verkennen met de hele groep. Zon, cultuur en plezier! Maar niet teveel genieten, we zijn tenslotte hier om de dromen van deze studenten in vervulling te brengen. Vandaag beginnen we met herhaling van gisteren, de massieve snit achterwaarts moet nog voor de lunch onder de knie zijn. Met veel moeite slagen de meeste erin, de techniek min of meer onder knie te krijgen, tijd voor lunch! Voor de snit na de lunch, de square layer, hadden we voorheen wat twijfels. Maar na demo van Tom, verliep alles vlotter dan verwacht en het knippen ging uitermate snel en goed. Deze keer trakteerde Naima met lekker Belgische chocolade zeevruchten en zo sloten we alweer een succesvolle dag af met de studenten. Wij zelf sloten onze dag af in een traditioneel Zuid-Afrikaans restaurant!

Dag-3.jpg

Dag 4: Uitstapje

Vandaag doorlopen we dezelfde routine alles de vorige dagen, voormiddag afwerken en herhalen. In de namiddag een rond gelaagde snit, slechts een deel van de studenten slaagde erin om de volledige snit te knippen voor de eindtijd. Op de lunch menu stond de traditionele afhaal met Zuid-Afrikaans eten. Een lap vlees op een bergje rijst met groenten, en ja net als de vorige dagen krijg je hier enkel een lepel. En ja hoor ook hier verdween de lepel al snel en kwamen onze vingers ter hulp. Lekker gezellig samen eten! Als afscheid stonden er vandaag speculoos en chocotoff's op het menu. Wijzelf trokken in de avond richting de gezellige straatjes om de aangename buurt waar we verblijven nog wat beter te leren kennen. Morgen staat de laatste dag op het programma!

Dag-4.jpg

Dag 5: Afscheid nemen

Laatste dag als trainer! Zelfde routine alleen kregen we na de lunch bezoek van enkele mensen van Schwarzkopf Professional. In plaats van de les af te werken, werden de studenten besproken en ook de ervaring van de vorige dagen. Na deze gesprekken was het einde in zicht van ons avontuur maar niet zonder een mooi afscheid! Als eerste werd er taart tevoorschijn gehaald omdat zowel Jill als Margaret (student) jarig waren. Niet veel later werden wij, de trainers, veelvuldig bedankt door de groep met leuke kleurrijke cadeautjes. En als laatste was het onze beurt om de studenten één voor één een certificaat te overhandigen. Zij zijn de helden in dit verhaal, die hun droom nastreven en in de toekomst dankzij het kapper zijn hun centje gaan verdienen. Met een vlecht in de haren, ja zeker want hier zijn ze specialisten in, vertrokken wij met een warm gevoel terug naar onze guesthouse om de laatste avond door te brengen. Wat een avontuur, wat een groep, wat een leuke ervaring ... Dankjewel Shaping Futures, dank aan Tom Sneppe van Schwarzkopf voor het dagboek, Loes, Jill en Naima!

SDag5.jpg

Dag5A.jpg